У Стартап школі Sikorsky Challenge визначили переможців кращих проектів

21 червня шість кращих команд-випускників “Sikorsky Challenge” намагалися презентувати свої стартапи дуже доступно, коротко і так, щоб максимально зацікавити членів журі. На кону був призовий фонд у 100 тисяч гривень, участь у “Sikorsky Challenge” в КПІ, який відбудеться 8-12 жовтня у Києві, та шанс поїхати на конкурс стартапів до Китаю в разі перемоги у Києві. Про це пише вінницький інформаційний портал Vezha.

– Все, що робиться, направлене на інтелект молоді, на те, щоб молодь, в якої є ось те раціональне зерно, щоб вони могли розвинутися, запропонувати і подати таку ідею, щоб потім змогти стати мільйонерами… Дай боже, щоб ваші проекти були такими, – зазначив ректор ВНТУ Володимир Грабко, який відкривав цей захід.

1.“Antares”

(Дмитро Гаврилов, Сергій Барабан, Дмитро Кудрявцев)

“Antares” – це роботизована система із використанням штучного інтелекту, покликана виконувати різні задачі. Наприклад, – підвищеної складності в умовах потенційної небезпеки для людини. Основна фішка, як пояснили розробники стартапу – це камера зі штучним інтелектом: система вибудовує алгоритми дій на основі отриманого зображення й автоматично виконує поставлені задачі.

Якщо за аналогією, то це фактично автопілот Тесли, тільки більш-менш спрощений варіант. Так само цю систему можна буде використовувати слабозорим, наприклад, для супроводу по визначеному маршруті, – пояснив Дмитро Гаврилов.

2.“Акустичний зір”

(Олександр Шеремета, Вікторія Богатчук та Андрій Журавльов)

Ця команда представила акустичні маяки, які полегшують незрячим проблему орієнтації у просторі, аналоги яких наразі розміщені на входах у прозорі офіси Вінниці. Щоправда маяки цієї команди активуються інакше: не за допомогою смартфону, а за допомогою спеціального пристрою, який працює на літієвих батарейках і здатен поміститися навіть у кишеню.

Зі слів Олександра Петровича, їхня розробка більш зручна для використання, більш надійна (гарантія 2-3 роки), має вчетверо більший радіус дії (60 метрів) і що головне – дешевша у 5-6 разів: звуковий маяк, який кріпиться на двері, бізнес чи громада може придбати за 550 гривень, а особистий активатор коштує 320 гривень. Таким чином людина, яка чує сигнал від маяка, зможе чітко зорієнтуватися на двері аптеки, магазину, під’їзду тощо.

Перші прототипи таких маяків з лютого 2019 року команда тестує у місті Бар (2 маяки та 11 активаторів), а другий прототип (1 маяк і 1 активатор) – у Кам’янці-Подільському. За результатами такого тестування вони планують створити близько 80-100 комплектів третього прототипу цієї системи і безкоштовно розіслати для тестування всім відділенням УТОС в обласних центрах. На це їм потрібно буде 80-100 тисяч гривень.

3. “AiVia”

(Сергій Барабан, Володимир Озеранський і Олена Ярова)

“AiVia” – wе автоматизована система для вирощування різних рослин. Нею можна керувати з мобільного пристрою та через Інтернет. Виконаний проект розумної теплиці на популярній для IoT (Internet of things) платформі — ESP8266. СЕО проекту Сергій Барабан каже, що подібні системи можуть використовуватись як у школах або науково-дослідних інститутах, так і в промислових масштабах.

На майбутнє стартапери планують розробити навіть сайт із форумом, щоб розвивати ком’юніті власників таких теплиць.

4. “Auto SmartFilter”

(Руслан Белзецький, Катерина Подолянчук і Ярослав Іванчук)

Цей стартап – ідея для власників старих або вживаних автомобілів, яка полягає у розробці спеціальної проставки на масляний фільтр в машині.

Більшість автомобілів в Україні це автомобілі вживані: наразі автопарк складає 9 мільйонів екземплярів. Коли їх приганяють сюди, вони ще якось функціонують. Але щоб підвищити зокрема функціонування двигуна, є проста ідея – зробити прилад, який буде контролювати стан забруднення фільтра для мастила, і дозволить вчасно його змінювати, не наражаючи двигун на надмірне зношення, – розповів Ярослав Іванчук. – Там є пропускний клапан, який спрацьовує, коли фільтр забруднився, але інформація про забруднення фільтра ніде водію не висвічується, і ми можемо їздити далі з двигуном, що працює на мастилі, яке не фільтрується.

Таким чином, зі слів Ярослава Іванчука, замість того, щоб ремонтувати двигун за 1000 доларів, можна буде придбати таку проставку за 70 євро і продовжити життя двигуна автівки. Втім поки що цей стартап перебуває на стадії ідеї.

5. “LifeLineCardio”

(Ольга Крива, Дмитро Кривий)

Цей стартап належить наймолодшій учасниці “Sikorsky Challenge” – Ользі Кривій, яка навчається в 11-класі Подільського науково-технічного ліцею. І його сміливо можна назвати сімейним, адже у технічній розробці Ользі допомагає рідний брат, випускник ВНТУ 24-річний Дмитро, а розробляють його в першу чергу для свого батька, який хворіє на миготливу аритмію.

Пристрій, над яким Ольга та Дмитро працюють вже п’ять років, схожий на смарт-браслет що кріпиться у двох місцях: на зап’ясті і трохи вище. Це зроблено для того, щоб спеціальні датчики могли виміряти швидкість пульсової хвилі, а зрештою – зафіксувати зміну різниці між “верхнім та нижнім тиском”. Зі слів Ольги, подібної ідеї ще не існує, а їхній метод вимірювання швидкості пульсової хвилі – “в стадії патентування”.

За допомогою нього можна буде вимірювати не лише зміну тиску (що найголовніше), а навіть зробити електрокардіограму,  прикріпивши кілька датчиків, і відправити її на аналіз лікареві (в майбутньому планується, що кардіограму буде аналізувати сам мобільний додаток). А якщо прикріпити на обличчі датчик кисню, можна буде передбачити й зриви серцевого ритму вночі.

А ще дівчина розробляє паралельно власну математичну модель прогнозування дати можливого зриву, адже ті, які знайшла в Мережі, виявилися недосконалими (бо все залежить не тільки від параметрів фізичного стану людини, а й від погодних умов, магнітних бур тощо). Ольга розповіла, що в цій математичній моделі зацікавлено багато вчених, з якими вона спілкувалася на інших конкурсах, і незабаром, коли збере “трішки більше даних для статистики”, вона цю модель завершить.

6. “VinCity”

(Микола Гринь, Віталій Гандзюк, Карина Горкун і Катерина Яковенко)

Команда “VinCity” вже знайома вінничанам, принаймні тим 1700 особам, які завантажили і користуються цим додатком на своїх смартфонах (друге місце за популярністю серед “вінницьких додатків”).

Його розробили і запустили півроку тому, бо зі слів Миколи Гриня, вони “не хотіли пропускати цікаві події, які відбуваються у місті, а такого місця, де вони усі були би зібрані, не знайшли”, тому й створили власний додаток, у якому нещодавно з’явилася навіть функція купівлі квитків.

Наразі з “VinCity” щодо розміщення афіш співпрацюють, наприклад, театр Садовського та театр “Хуліган”. Також там відсутня банерна реклама, але є нативна: коли місцевий бізнес розміщує інформацію про акції та знижки, якими вінничани зможуть у них скористатися.

Як функціонує цей додаток і чи справді кращий за інші, кожен може переконатися сам. Розробники ще зазначили, що вже наступного місяця на користувачів чекає оновлення “VinCity” і покращення інтерфейсу.

Як виявилося, призовий фонд у 100 тисяч гривень був розрахований на усі шість команд: три треті місця, два других і одне перше.

За хвилин 15 тренер Ігор Пеер оголосив рішення журі, і команди розмістилися наступним чином:

Треті місця і призи по 10 тисяч гривень отримали команди: “VinCity”, “Antares” та “Auto SmartFilter”.

Другі місця з призами по 20 тисяч гривень зайняли команди: “Акустичний зір” та “AiVia”.

А переможницею Стартап Школи “Sikorsky Challenge 2019” і головний приз 30 тисяч гривень виборола Ольга Крива з сімейним проектом “LifeLineCardio”.


Стартап Школа “Sikorsky Challenge” успішно працює у Вінниці вже три роки. Через неї пройшли навчання інноваційному підприємництву десятки студентів, молодих підприємців та науковців. З минулого року Sikorsky Challenge почала підтримувати Вінницька міська рада щодо створення інноваційної інфраструктури для підтримки роботи інноваторів в межах програми цифрового розвитку Вінниці. 

Поділитися у соцмережі:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Телефонуйте нам

Телефон:

+38 (095) 646-59-09

Надіслати повідомлення

Пошта:

vinnytsiamci@gmail.com

Адреса

Україна, м.Вінниця, вул.Соборна, 59

Ми в соц.мережах